een effectieve oplossing voor snurken

Heb jij of je partner last van snurken en wil je daar snel iets aan doen? Dan kan een anti snurkbeugel een prima oplossing zijn. Een anti snurkbeugel is een apparaat dat 's nachts in de mond wordt gedragen om het snurken tegen te gaan.

Dergelijke beugels worden ook wel Mandibulair Repositie Apparaten (MRA beugel) genoemd. Het is een veelgebruikte oplossing die vaak tot vermindering van snurken leidt. 

Beugels tegen snurken zijn er in vele soorten, maten en merken. Ook zijn er maatwerk beugels verkrijgbaar die je via een slaapkliniek of KNO-arts kunt aanschaffen. De prijs van een maatwerk snurkbeugel kan echter flink oplopen, van €500 tot wel €1.000. Een flinke investering, en hoewel een beugel vaak helpt, levert het niet altijd het gewenste resultaat op.

Gelukkig kun je, voordat je grote bedragen gaat uitgeven, ook voor relatief weinig geld (al vanaf enkele tientjes) een 'standaard' beugel aanschaffen, die je zelf kunt vormen naar je eigen gebit. Zo'n beugel kun je in warm water leggen en passend maken.

Hoe werkt een snurkbeugel?

Snurkbeugels werking

Een snurkbeugel wordt voor het slapen in de mond op het gebit geplaatst. De beugel zorgt voor een verschuiving van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak.

Door de verschuiving van de kaken, ontstaat er meer ruimte in de luchtwegen achterin de keel, waardoor de lucht beter kan stromen. Het snurken wordt hier in veel gevallen door verminderd.

Er zijn beugels verkrijgbaar die je kunt instellen, zodat het draagcomfort verbetert. Ook zit in sommige beugels een mondplaat of tongschild verwerkt, die de vibratie van het verhemelte en of tong verder tegengaat.

Het is van belang dat je je goed oriënteert en een oplossing kiest die bij je past. De pasvorm van de beugel is daar een belangrijk onderdeel van.

Soorten anti snurkbeugels

Geen mens is hetzelfde. Leveranciers van snurkbeugels bieden daarom anti snurkbeugels aan die verschillen in comfort, flexibiliteit, materiaal, duurzaamheid, garanties en dergelijke. Meer opties en comfort vertalen zich meestal in een hogere prijs. 

Er zijn beugels met metaal, weer andere zijn van hard plastic of juist zacht plastic. De zachte beugels worden ook wel snurk bitjes genoemd.

Er zijn snurkbeugels die geheel op maat worden gemaakt, dus afgestemd op jouw specifieke lichamelijke eigenschappen zoals de kaak en het gebit.

Evengoed zijn er standaardbeugels verkrijgbaar, die voor een grote groep mensen ontworpen zijn en een pasvorm hebben die op een breder publiek is afgestemd.

Er zijn naar schatting meer dan 80 verschillende type beugels verkrijgbaar. Daardoor kan het lastig zijn om te bepalen welke beugel je moet kiezen.

Om het je mogelijk iets gemakkelijker te maken, hebben we daarom een selectie gemaakt van populaire snurkbeugels.Klik op de knop om de selectie te bekijken.

Onderhoud van snurkbeugels

Anti snurkbeugels bevinden zich in de mond. Het is dus van groot belang om de snurkbeugel goed te onderhouden. Je beugel dient in elk geval schoon te zijn. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden beschikbaar. 

Je kunt speciale reinigingspakketten aanschaffen, compleet met borstels en reinigingsmiddel. Ook zijn er losse reinigingssprays beschikbaar. Naast chemisch reinigen is het ook mogelijk om de anti snurkbeugel ultrasoon te reinigen en te ontsmetten.

Naast de aanbevolen middelen worden groene zeep en azijn regelmatig genoemd als mogelijke reinigingsmiddelen. Sommige snurkbeugels mogen niet met warm water gereinigd worden, omdat dit de vorm kan veranderen.

Lees, voordat je de snurkbeugel gaat reinigen, daarom altijd de gebruiksaanwijzing. Als de beugel eenmaal schoon is, is het zaak deze schoon te houden door heb in een passende opbergbox te bewaren.Voor een goed advies ga je naar een specialist of slaapkliniek.

Naast een selectie van populaire snurkbeugels, vind je in onze webshop ook diverse reinigingsproducten. Bekijk het aanbod door op de knop de klikken.

Nadelen van anti snurkbeugels

Hoewel veel snurkende mensen baat hebben bij een goede beugel, worden er wel degelijk nadelen genoemd. We noemen er een aantal:

  • Irritatie of pijn - Door de constante druk op de kaak en de tanden, kunnen deze gevoelig worden.
  • Afhankelijkheid - Een snurkbeugel bestrijdt de symptomen van het snurken, maar niet de oorzaak.
  • Kosten - zowel de aanschaf als de terugkerende onderhoudskosten worden soms als nadeel gezien.
  • Gebitsprothese - Voor mensen met een kunstgebit is een snurkbeugel geen passende oplossing.
  • Niet voor alle vormen van snurken - De antisnurkbeugel is vooral geschikt voor mensen met lichte vormen van snurken en apneu.

Meer informatie over snurkbeugels

Wetenschappelijk onderzoek

Schoonhouden van je snurkbeugel

Droge mond door dragen snurkbeugel

Levensduur van een snurkbeugel

Wordt een snurkbeugel vergoed?

Kan iedereen een snurkbeugel dragen?