Er zijn meerdere symptomen die helpen bij het detecteren van slaap apneu. Hieronder wordt beschreven welk dat voor veel mensen zijn.

Hevig gesnurk

De eerste symptomen van slaapapneu zijn het hevige gesnurk. Tijdens het snurken schrik je regelmatig wakker, meestal met een schok. Na verloop van tijd kan het zijn dat je je slaperig voelt gedurende de dag. Die slaperigheid kan toenemen en er zelfs toe leiden dat je wilt slapen of zelfs overdag in slaap valt.

Vermoeidheid

In de volgende fase naar slaapapneu nemen je klachten toe, er zijn steeds meer slaapapneu symptomen:
Je voelt je vermoeid, je bent sneller geïrriteerd, je hebt moeite om dingen te herinneren, je hebt gebrek aan energie en je kunt je zelfs depressief voelen. Niet fijn dus.

Klinische klachten

Als je eigenlijk al slaapapneu hebt, maar dat zelf nog niet weet, kun je last hebben van benauwdheid door ademhalingstekort, hartritme stoornissen, hartkramp en zelfs een hartinfarct!

Is het belangrijk naar je huisarts te gaan?

Als je je in één of meerdere van onderstaande symptomen herkent, kan het verstandig zijn om je huisarts te vragen of je misschien aan slaapapneu leidt.

  • Als je hard snurkt. Mensen die slaapapneu hebben snurken bijna allemaal.
  • Als jij zelf of je partner constateert dat je regelmatig stopt met ademhalen in je slaap en dan ineens heel diep inademt.
  • Als je niet fit wakker wordt en je overdag slaperig voelt. Als je een blijvend gevoel van vermoeidheid hebt.
  • Als je moeite hebt je te concentreren of je aandacht bij dingen te houden.
  • Als je ’s morgens hoofdpijn hebt.
  • Als je last hebt van angsten en/of depressies.
  • Je zweet ’s nachts veel.
  • Je moet ’s nachts vaak plassen.
  • Als je last hebt van een hoge bloeddruk, benauwdheid en hartritme stoornissen.

Slaapapneu bij kinderen

Ook bij kinderen kan slaapapneu voorkomen. Typische symptomen bij kinderen zijn dat ze ’s nachts zweten, bedplassen, gedragsstoornissen vertonen, problemen hebben op school en misschien wel achterblijven in hun groeiontwikkeling.

Hoe wordt slaapapneu vastgesteld?

De belangrijkste bron van inzicht is meestal de partner. Als je vervolgens naar je arts gaat en die heeft het vermoeden dat er sprake kan zijn van apneu, zal doorgaans een afspraak gemaakt worden met een slaapcentrum. Het ‘slaapteam’ dat het onderzoek naar slaapapneu begeleidt, bestaat dan meestal uit een longarts, keel-, neus- en oorarts en een neuroloog. De apneuvereniging heeft een overzicht van diverse slaapklinieken en hun bijzonderheden.

Intakegesprek

De KNO-arts zal voorafgaand aan het onderzoek inventariseren of er factoren zijn die aanleiding geven aan het snurken. Ze zal onder meer kijken of je rookt, drinkt, medicijnen gebruikt, zwaarder bent geworden etc. Daarnaast zal de arts controleren of er neusverstoppingen zijn of dat er iets te zien is in de keel. Hiervoor wordt een endoscoop ingebracht. Dat is een kijkertje, waarmee verdikkingen in de keel kunnen worden gevonden.
Ook kan er getest worden op allergie.

Onderzoek met een endoscoop

Daarna zul je in slaap worden gebracht met een slaapmiddel. Met een flexibele endoscoop zal via de neus in de keel worden bekeken wat nu eigenlijk de oorzaak is van het snurken of de ademstilstanden.
Het resultaat van dit onderzoek geeft vrijwel altijd de oorzaak van de slaapapneu aan en het slaapteam kan vaststellen wat de juiste behandeling van de slaapapneu is.

Onderzoek met polysomnografie

Door middel van elektroden worden ’s nachts diverse metingen uitgevoerd naar onder meer de hersenactiviteit, de longen, spieren in de borstkas en  benen, de bloeddruk en het zuurstofgehalte.
Er wordt dan gemeten hoe diep je slaap was, of en hoeveel apneus je had en het aantal pogingen van de hersenen om je te willen wekken.

Symptomen en diagnose

Uit de uitkomsten van het onderzoek wordt vastgesteld of er sprake is van slaapapneu en hoe ernstig het is. Verder zal duidelijk geworden wat de oorzaak van de slaapapneu is en wordt bepaald welke behandeling nodig is om de apneu op te lossen.

Lees verder welke slaapapneu behandeling mogelijk is.