Help, Ik snurk!

vrouw ergert zich aan snurkende man

Nederland kent een groot aantal snurkers. Wel meer dan 1.000.000. Dat zijn dan met name de stevige snurkers, want veel mensen snurken wel eens. Globaal wordt gezegd dat het circa 50% van de bevolking is.

Snurk je, moet je er dan wat aan doen?

Als het een lichte vorm is, dan zou dat op zich niet hoeven. Maar kijk dan vooral naar de oorzaken.

Snurk oorzaken bij licht snurken

Maar ook al snurk je niet heftig, zou het kunnen dat je gevoelige luchtwegen hebt en bijvoorbeeld last hebt van:– cara (huisstof is veel voorkomend)– hooikoorts– astma of– copd

Het zijn veelal voor de hand liggende oorzaken:

  • te weinig nachtrust
  • roken
  •  voor het slapen gaan alcohol gebruikt
  • drugs
  • op de rug liggen tijdens het slapen

Ik snurk hard

Oei! Buiten dat het vervelend is voor je omgeving, is dit ook vervelend voor jou! Hier moet je niet mee blijven rondlopen, want snurken is niet ongevaarlijk!
Dus als je het zelf niet in de gaten zou hebben, maar je krijgt vaak reacties van anderen, dat je flink ronkt als je slaapt, is het verstandig hier iets aan te gaan doen. Je kunt een afspraak maken bij de dokter om te laten vaststellen hoe ernstig het is.

Je zult waarschijnlijk naar een slaapkliniek worden gestuurd, waar je een of enkele nachten slaapt en er wordt geanalyseerd hoe je slaapt, hoe je ligt en de ernst en aard van je gesnurk. Ok, misschien vind je zelf dat dit allemaal wat te rigoureus is, dan zou je er wel al een hoop zelf aan kunnen doen.

Wat kan ik zelf doen?

Er zijn diverse huis- tuin- en keuken oplossingen, die bij veel mensen de problemen verminderen of zelfs helemaal wegnemen! Hier zijn 25 snurktips te vinden:
https://snurken.net/snurken/25-snurktips/

Wat je ook kan doen is een snurkbeugel proberen. Je kunt namelijk al voor een paar tientjes een snurkbeugel (MRA beugel) kopen. Hier zie je drie geselecteerde beugels: http://www.snurkbeugels.net.
En heb je er een geprobeerd, dan kun je vaststellen of het werkt en of je er ook goed mee kunt slapen.
Natuurlijk zal het wel even wennen zijn, maar als het helpt, dan los je zo wel eenvoudig een serieus probleem op!

Uiteindelijk zou je altijd later nog kunnen overwegen er een te laten aanmeten, maar houd er rekening mee, dat dat gauw meer dan 1.000 euro zal kosten.

Slaapkwaliteit

Goed slapen is enorm belangrijk. Naast dat je beter uitrust en gedurende de dag fitter bent, heeft onderzoek uitgewezen, dat tijdens het slapen je hersenen worden ‘gewassen’!

Waar het op neer komt, is dat tijdens je slaap je hersencellen krimpen en dan vocht tussen de cellen kan komen. Zo worden diverse afvalstoffen losgemaakt en verwijderd.
Wil je er meer over weten? Lees dit interessante artikel: http://www.anoiksis.nl/content/tijdens-slaap-wordt-brein-gewassen