Sommige mensen snurken als een straaljager. Het werd uitgebreid besproken op RTL Late night.
In Nederland kunnen we hard snurken, maar in het buitenland kan het zelfs nog veel harder. Volgens het programma zijn er zo’n 6.000.000 mensen die snurken in Nederland. 20% van de mannen en 10% van de vrouwen snurkt ernstig luid, standje burenruzie. Dan moet je denken aan zo’n 70 decibel. Dat is het geluid dat een beetje stevige stofzuiger produceert.
Brabanders en Limburgers die kunnen de buren horen, maar op internationaal vlak valt dat nog wel mee. Belgen, Noren, Finnen en Denen snurken nog veel harder dan de gemiddelde Nederlander. Tot 2009 was er een Britse man en die snurkte 92 Decibel. Hij werd in dat jaar echter ingehaald door Jenny Chapman, van 61 jaar. Wanneer zij snurkt produceert zij zoveel geluid dat het overeenkomt met een straaljager: 111 decibel!
Een flinke por
Je zou er natuurlijk wat aan moeten doen, maar één op de drie bedpartners vindt het wel best, die doen er niets aan. Een kwart gaat liever in een andere kamer liggen slapen. Voor het overgrote deel kiezen mensen voor de ouderwetse oplossing die vaak helpt: een stevige por in de zij.
Volgens Olivier Thielemans, van de kliniek voor snurken en apneu, gaat het er niet eens zozeer om hoe hard je snurkt. Het simpele feit dat je bedpartner geluid maakt door te snurken betekent dat het niet stil is in de slaapkamer en het je nachtrust kan verstoren. Bovendien kan de bedpartner zich helemaal gaan fixeren op het geluid, waardoor je zelf niet meer in slaap komt. En dat is gewoon verschrikkelijk vervelend. Zeker voor vrouwen, want vrouwen slapen wat lichter dan mannen. En als je dit probleem elke nacht weer hebt, leidt dat regelmatig tot grote spanningen en echtelijke ruzies. Dat begint al met de fysieke verwijdering omdat met in een andere kamer gaat slapen. Op zich is dat natuurlijk goed voor de nachrust, maar ook minder gezellig.
Oplossing: snurkbeugel
De oplossing, volgens Thielemans, is een beugel. Zo’n snurkbeugel zorgt ervoor dat de tong ’s nachts in dezelfde stand zit als overdag, waardoor er geen trilling en dus snurken kan optreden. Overigens hangt het snurken vooral af van de lichaamsbouw rondom de keel. Zo kan een slank persoon net zo hard snurken als een klein persoon.
Erger dan snurken: Slaapapneu
Nog erger dan snurken is apneu. Bij apneu zakt de tong zo ver in de luchtweg dat er niet eens meer trillingen ontstaan, omdat de tong de luchtweg helemaal afdekt. Daardoor dreig je te stikken. Je hersenen willen natuurlijk niet dat je stikt en zorgen ervoor dat je wakker schrikt. Dat zorgt ervoor dat je niet in je REM-slaap terechtkomt. En de REM-slaap is heel belangrijk want die zorgt ervoor dat je uitgerust bent. Deze mensen hebben daarom hetzelfde gevoel alsof je elke nacht op stap zijn geweest. Apneu en zeker Apneu Syndroom is dan ook een serieus probleem.