Snurken: oorzaken, behandeling en preventie

Snurkende man

Snurken maakt dat mensen snuiven en andere geluiden maken in hun slaap. Snurken komt vaak voor, ongeveer 40% van ons snurkt. Het is meestal geen reden tot bezorgdheid, behalve als de slaap van de snurker of hun partner wordt verstoord.

Maar snurken kan een teken zijn van een ernstige medische aandoening, zoals obstructieve slaapapneu, wat bij de snurker zorgt voor onderbreking van de ademhaling van enkele seconden tot maximaal twee minuten. Dit resulteert in vermindering van zuurstof in het bloed, wat kan leiden tot hoofdpijn en vermoeidheid de volgende dag.

Slaapapneu wordt geassocieerd met een verscheidenheid aan andere chronische aandoeningen zoals hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid, hartziekten en beroerte. Het verhoogt ook het risico op ongevallen. Bepaalde onderzoeksresultaten wijzen op een verband tussen snurken en diabetes.

Wat veroorzaakt snurken?

Snurken wordt veroorzaakt door trilling van het zachte gehemelte (het zachte deel van het dak van de mond) wanneer de longen zuurstof inademen terwijl de luchtwegen belemmerd zijn. Doorgaans gebeurt dit wanneer de spieren die de luchtwegen open houden ontspannen zijn geworden of wanneer overtollig weefsel (vet) zich ophoopt in de buurt en de luchtstroom belemmert. Elke aandoening of stof die zorgt voor spierontspanning of een ophoping van vetweefsel kan dit effect hebben. Deze omvatten onder meer:

  • Het drinken van alcohol….
  • Ontspannende medicijnen zoals slaapmiddelen, verkoudheid geneesmiddelen, of antihistamines
  • Slapen op een te zacht of een te groot kussen, of slapen op je rug
  • Overgewicht

Blokkade van de luchtwegen kan ook worden veroorzaakt door de keel of  aangeboren afwijkingen, zoals een te lang zachte gehemelte of huig (het druppelvormig weefsel in de achterkant van de keel), of een scheef neustussenschot.

Bij kinderen zijn vergrote amandelen vaak de oorzaak van snurken. Elke aandoening die de bronchiale luchtwegen vernauwt, zoals astma, kan leiden tot obstructie en snurken. Roken, dat de luchtwegen irriteert, kan ook snurken verergeren.

Wat zijn de behandelingen voor snurken?

Er zijn tal van producten die claimen snurken te stoppen. Echter, in de meeste gevallen kunnen eenvoudige veranderingen van levensstijl het snurken oplossen. Enkele voorbeelden:

  • Drink geen alcohol binnen drie uur voor het slapen
  • Vermijd slaapmiddelen en antihistaminica, vooral bij het slapengaan
  • Als u te zwaar bent, zorg dan voor regelmatige lichaamsbeweging om wat gewicht te verliezen en verminder ook uw calorie-inname
  • Als u allergisch bent, probeer dan de allergenen in de slaapkamer te voorkomen, zoals door het vermijden van huisdieren in de slaapkamer, en regelmatig (heet) wassen van uw beddengoed om huisstofmijt en eventuele schimmelsporen te verwijderen.
  • Slaap op uw zij.Gebruik een luchtbevochtiger als de lucht in uw huis te droog is.

Er bestaat een verscheidenheid van producten die zijn ontworpen om u te helpen op uw zij te slapen – een positie die snurken kan verminderen. Dit kan sommige mensen helpen. Er zijn ook producten die zijn ontworpen om de neus te verbreden, zoals nasale strips of nasale ondersteunende beugels, wat zou kunnen werken bij sommige mensen met vernauwing of nasale afwijkingen.