Stop snurken door te eten: Deze 6 etenswaren helpen je te stoppen met snurken

Iedereen snurkt wel eens, sommige meer dan anderen. Het gevolg: de bekende elleboogstoot van de ander, kussen over het hoofd om de oren te bedekken, en bovenal: een waardeloze nachtrust. Of jij nou snurkt, of wanneer je het bed deelt met iemand die snurkt, het is een erg vervelende aangelegenheid! En die niet alleen de kwaliteit en hoeveelheid slaap beïnvloedt, maar ook kan leiden tot vermoeidheid overdag, geïrriteerdheid en zelfs medische klachten. Maar voordat je in een andere slaapkamer gaat liggen dan je bedpartner, probeer eerst eens je nachtrust te herstellen door  een paar kleine en eenvoudige aanpassingen in je eetgewoontes.

Volgens onderzoek in de Verenigde Staten, is snurken een probleem voor mensen van alle leeftijden en bij zowel mannen als vrouwen. Dit beïnvloedt het dagelijks leven van zo’n 90 miljoen Amerikaanse volwassenen, waarvan 37 miljoen zelfs zeer regelmatig, volgens cijfers van de National Sleep Foundation. Als we deze cijfers zouden extrapoleren naar Nederland, zouden er zo’n 4,8 miljoen mensen last hebben van snurken. Echt een groot probleem dus.

Stoppen met snurken

Snurken kan ontstaan door verschillende factoren, waaronder je eetgewoontes. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan prostagladine 2 (Pg 2) kunnen leiden tot het opzwellen en vergroten van weefsels in de keel en sinusholtes. Een dieet dat weinig of geen Pg 2 bevat, kan daardoor soms leiden tot vermindering van zowel snurken als slaap apneu. “Een proces dat de ademwegen blokkeert of beperkt, leidt tot vibratie van de ademhalingsweefsels, met snurken als resultaat… Het beperken van blokkades in de keel- en neus ademwegen is noodzakelijk.”, aldus Kevin Meehan (vert.), medisch specialist uit Jackson, USA, in een bericht aan Medical Daily, een bekende medische website.

1. Sojamelk

Sojamelk is een alternatief voor koeienmelk, niet alleen als je last hebt van lactose intolerantie, maar het heeft ook een positief effect op snurken. Overgevoeligheid voor lactose kan een allergische reactie oproepen waardoor de ademhalingswegen in de neus opzwellen. Hierdoor kan snurken ontstaan. Bovendien bevorderen producten als koeienmelk de slijmvorming en kunnen daarmee allerlei klachten rondom de ademhaling veroorzaken. “Koeienmelk kan ook een taai slijm veroorzaken dat verstopping veroorzaakt.” aldus Dr. Nicholas Lorenzo (vert.), Hoofd medische zaken van MeMD per email aan Medical Daily

2. Thee

Thee kan helpen op verstopping en slijmvorming te verminderen, met als gevolg dat ook het snurken afneemt. De stoom van het kokende water waarmee thee wordt gezet, kan verstopping in de neus al verminderen, als het je het inhaleert. Tijdens het drinken van de thee kunnen de dampen van de kruiden eventueel geïrriteerde luchtwegen in de neus kalmeren en tegelijkertijd het slijm verdunnen en de bevochtiging van de neus verbeteren. Lorenzo adviseert pepermunt thee om snurken te verminderen, omdat pepermunt een natuurlijk middel is tegen een verstopte neus middel.

3. Honing

Een mengsel van thee en honing vlak voor het slapen gaan kan het snurken verminderen omdat het de keel helpt ontspannen. Honing heeft zowel anti-bacteriële als ontstekingsremmende eigenschappen die ophopingen rond het strottehoofd kunnen verminderen. Uit onderzoek is gebleken (Journal of Alternative and Complementary Medicine, 2010) dat honing kan helpen tegen infecties en dat het geïrriteerde membranen kalmeert. En dat doet het niet alleen bij een normale verkoudheid maar ook als er iets speelt in de keel of bovenste luchtwegen. Een mengsel van thee en honing voor het slapen gaan kan de keel ontspannen, verstopping verminderen en zwelling af laten nemen, volgens Dr. Lorenzo

4. Geelwortel

Een slechte slaaphouding of afwijkingen in de zachte delen van de keel kunnen de luchtstroom door de neus en mond ernstig beperken door ontstekingen of versmalling van de luchtwegen. De ontstekingsremmende werking van Geelwortel (Ook bekend als Kurkuma, Turmeric of Koenjit) helpt bij het terugdringen van ontstekingen en dat is een gunstig effect tegen het snurken. Lisa Marie, oprichter van Garden of Flavor en gecertificeerd holistisch docent, legde uit aan Medical Daily dat Curcumine – het actieve bestandsdeel van Geelwortel- behalve “een anti-oxidant is, ook een krachtige ontstekingsremmer is, echter zonder nare bijwerkingen en het helpt op natuurlijke wijze pijn te bestrijden.”(vert.) Ze adviseert bijvoorbeeld om Turmeric Tonic te drinken, een drankje om snurken te verminderen. (Zie hier voor een recept).

5. Vis

Overstappen van rood vlees naar vis eten kan een groot verschil uitmaken om weer lekker door te slapen, tenminste als het om stoppen met snurken gaat. Van verzadigde vetten in rood vlees is bekend dat ze de nasale luchtwegen kunnen irriteren door de grotere hoeveelheid Arachidonzuur. Dit (natuurlijke) zuur kan een toename van Pg2 (prostagladine ) veroorzaken. Het is bekend dat Pg 2 zwelling van de weefsels in de keel en neusholtes kan veroorzaken. In tegenstelling tot rood vlees leidt het eten van eiwitten uit vis en peulvruchten niet tot toename van de hoeveelheid Pg 2. “Deze vetzuren helpen eigenlijk om ontstekingen van weefsels te beperken.”, aldus Meehan.

6. Uien

Uien kunnen weliswaar leiden tot vreselijke luchtjes uit de mond, maar ze doen wonderen als het om snurken gaat! Het is bekend dat ze kunnen helpen bij het terugdringen van de gevolgen van verkoudheid en griep. “Uien hebben een ontstekingsremmende en neus-ontstoppende werking. Ze maken de nasale luchtwegen vrij zodat er meer lucht doorheen kan.”,  aldus Dr. Lorenzo.

Dit artikel is een bewerkte vertaling. Het oorspronkelijke artikel verscheen op Medical Daily, door Lizette Borelli