Snurken tijdens je zwangerschap

Snurken tijdens zwangerschap

Wat een geweldig nieuws voor je, als je hoort dat je zwanger bent! Vanaf dat moment ben je met niets anders bezig… En je lichaam ook, naast alle gewone processen...

Hoe komt het dat je gaat snurken tijdens je zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap gebeuren er heel veel dingen in je lichaam! Wat er onder andere gebeurt, is dat je lichaam vocht gaat vasthouden. Dat komt de de zwangerschapshormonen. Alles zwelt een beetje op. Dus ook je slijmvliezen in je neus en keel en het zachte weefsel achter in je keel. Ook de toename van je lichaamsgewicht is een belangrijke oorzaak van snurken tijdens je zwangerschap.

Veel vrouwen die niet of zachtjes snurkten vóór de zwangerschap kunnen nu zware snurkers worden! Gelukkig gaat dat in de meeste gevallen een paar dagen na de zwangerschap voorbij. Maar als je na de zwangerschap moeite hebt weer op je gewone gewicht te komen, kan meer lichaamsvet er ook voor zorgen dat je na de zwangerschap toch blijft snurken!

Is snurken tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Licht snurkend geluid niet. Het kan hooguit vervelend zijn voor je partner, als hij of zij er wakker van wordt. Maar als je behoorlijk zwaar gaat snurken is het heel verstandig er iets aan te doen!

In veel gevallen zou slapen op je zij kunnen helpen. Maar ’s nachts ga je vanzelf draaien. Als je op je rug rolt, neemt direct de kans op snurken toe, omdat je onderkaak, je tong en weefsels in je keel naar achteren zakken. Hierdoor wordt de ruimte om lucht door te laten veel kleiner.

Wat het gevaar is, door het snurken krijg je minder zuurstof in het bloed, dus krijgt je kindje ook wat minder zuurstof. Door snurken kan ook je bloeddruk omhoog gaan en dat is niet goed voor je kindje.

Wat kun je eraan doen?

  • Allereerst, ga niet veel meer eten dan voor je zwanger was
  • Probeer zoveel mogelijk te bewegen en te sporten
  • Als op je zij liggen niet vanzelf gaat, probeer het met wat extra kussens
  • Je kunt de poten aan het hoofdeinde van het bed verhogen met klossen
  • Koop een snurkbeugel, waarschijnlijk kun je na de zwangerschap weer zonder!

Er is zelfs een zeer betaalbare snurkbeugels voor vrouwen. Lees hier de details